Pančovaný alkohol má už najmenej sedem obetí, ďalší ľudia bojujú o prežitie

11.09.2012 Celý región

Praha 11. septembra (TASR) - Najmenej sedem ľudí už zomrelo v Českej republike po otrave pančovaným alkoholom. Ďalších 20 osôb leží v nemocniciach vo vážnom alebo kritickom stave. Prípady zaznamenali medzičasom už v piatich, hlavne moravských krajoch, informoval dnes server iDNES.cz.

V priebehu dneška sa potvrdili informácie o štyroch ďalších úmrtiach po otrave metylalkoholom. V Přerove zomrel ráno 45-ročný muž, ktorého hospitalizovali v pondelok. Polícia neskôr potvrdila aj úmrtie 21-ročnej mladej ženy z Přerova, ktorú bez známok života našli na ubytovni v obci Osek nad Bečvou. Súdna pitva potvrdila, že zomrela na otravu metylalkoholom.

Ďalšou obeťou je 38-ročný muž z mesta Příbram, ktorý prišiel do nemocnice neskôr a život mu nedokázali zachrániť ani špecialisti v pražskej nemocnici, kam ho previezli. Zomrel v pondelok večer na následky zlyhania obličiek a pečene. V obci Komorní Lhotka v okolí Frýdku-Místku si pančovaný alkohol vyžiadal život 28-ročnej ženy, stav jej 60-ročného otca je kritický.

Policajti v Zlíne našli dnes v byte aj mŕtve telo 61-ročnej ženy, ktorá podľa svedkov konzumovala v pondelok večer alkohol. Presná príčina tohto úmrtia bude však známa až po súdnej pitve. V prípade potvrdenia podozrenia by išlo už o ôsmu obeť pančovaného alkoholu. V zlínskej nemocnici hospitalizovali viacero pacientov s príznakmi otravy alkoholom, niektorí z nich sú tiež v kritickom stave.

Po zdroji otráv pátrajú priamo v teréne príslušníci Policajného zboru ČR a aj všetci inšpektori Štátnej a potravinárskej inšpekcie.

Kauzou sa na stredajšom zasadaní bude zaoberať aj vláda premiéra Petra Nečasa, ktorý bude požadovať od ministrov zdravotníctva, vnútra a poľnohospodárstva súhrnné informácie o prijatých opatreniach. Vláda zváži aj zriadenie krízového štábu. Nečas považuje vývoj situácie okolo otráv metylalkoholom za "veľmi vážny". Ako dnes zdôraznil, štátne orgány musia urobiť všetko pre to, aby sa predišlo ďalším vážnym poškodeniam zdravia občanov. V záujme odhalenia vinníkov je potrebné nasadiť všetky dostupné kontrolné a represívne orgány, povedal Nečas.
 

Vyberte región